Verwarming

Elektrische kachels: in iedere ruimte hangen ze. Handig om de ruimte even snel op te warmen. Tip: laat geen kachels aan staan als je niet in de betreffende ruimte bent. Het voortdurend gebruik van de kachels is een dure grap . Wees er dus niet nonchalant mee. Voor een indruk: één kachel gebruikt 2kw per uur. De elektriciteit voor deze kachels brengen we in rekening (0,17 euro kw/u).

Houtkachels: de houtvoorraad vindt u onder het afdak van het erf. Gebruik geen dikke stammetjes. Er liggen een grote en een kleine bijl om ze te splijten. Aanmaakhout kunt u zelf verzamelen. Met een of twee aanmaakblokjes (aanwezig of te koop bij supermarkt) is het maken van een vuurtje niet moeilijk. 
Kachels aanmaken in de huiskamer en de keuken: De handels aan de voorkant moeten naar links staan. Neem een plat stuk hout en leg er een of twee aanmaakblokjes op. Daarbovenop wat dun aanmaakhout, iets dikkere takken en twee niet dunne stammetjes. Blokje aansteken. Deurtje op een kier en kijken of het ‘pakt’. Brandt het, deurtje dicht doen. Brandt het vuur goed, dan handels aan de voorkant naar rechts.
Als er op een gegeven moment veel kolen in liggen te gloeien kun je de hendel aan de pijp langzamerhand in horizontale stand zetten. Dat zorgt er voor dat er minder warmte door de schoorsteen verloren gaat. Doe dat niet als er nog veel hout in de kachel zit. Dan verhindert het de verbranding en is dat erg vervuilend.
De ruit is schoon te maken met een gebruikt theezakje (niet te nat; geen kruidenthee) of een vochtige krant en als hij erg vies is met de spuitfles in het kastje naast de kachel. Zorg aub dat het alleen op het raam komt.
* De kachel in de huiskamer is een beetje een uitdaging als deze lange tijd uit is geweest. Dan moet eerst de schorsteen opwarmen voordat er trek in het kanaal komt. doe dat met klein, maar weinig hout in de kachel en een maximum aan vuur en zuurstoftoevoer.
*Onder het raam van de huiskamer staat een brandblusser.
* Het gebruik van hout is inclusief op basis van ‘fair use’. Dat betekent dat als u tegelijkertijd meer dan één kachel brandend wilt houden, wij voor de extra kachels 5 euro extra vragen per mand hout. Dit zelf graag bijhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *