Verwarming

Elektrische kachels vervuilen niet zoals de houtkachels. Maar het voortdurend gebruik van alle kachels tegelijk zou een dure grap worden. Wees er dus niet nonchalant mee. De elektriciteit voor de kachels brengen we in rekening (0,17 euro kw/u). 
Houtkachels: de houtvoorraad vindt u onder de buitentrap, bij de kelderdeur.
Aanmaakhout kunt u zelf verzamelen of kopen bij de bouwmarkt in Avallon. Naast aanmaakhout zijn aanmaakblokjes te gebruiken. Soms is een stammetje te dik. In de kelder liggen twee bijlen om ze te splijten. Doe dit svp niet op de tuintegels – die breken – maar op de dikke boomstronk of op het pad naast het huis.
* Kachel aanmaken algemeen: Zoek een plat stuk hout en leg er een aanmaakblokje op. Daarbovenop eerst wat dun aanmaakhout, iets dikkere takken en twee niet te dikke stammetjes. Blokje aansteken. Deur bijna dichtdoen en kijken of het ‘pakt’. Brandt het hout goed, dan er 2 grotere blokken opleggen.
* Verwarming in de kleine huiskamer: Hier is een elektrische kachel. De kamer is niet te groot en heeft dubbelglas. In de winter kunnen twee isolatiepanelen volgens de erop getekende instructie tussen de deuren naar de Grange worden gezet.
* Kachel in de keuken en in de huiskamer van de grange: Deze kachels zijn goed geïsoleerd dus het voorluikje moet open blijven totdat er alleen nog maar kolen zijn. Bij het aanmaken moet de klep in de schoorsteen verticaal open staan. In de keuken kan deze klep kan wel dichter (=horizontaal) als de kachel goed brandt. Dat zorgt er voor dat er minder warmte door de schoorsteen verloren gaat. Knijp de schorsteen niet te ver dicht, want dan tempert het vuur, komt er meer rook vrij en vervuil je des te meer. De klep in de schorsteen van de grote huiskamer moet wel altijd openblijven.
* De ruit is schoon te maken met een gebruikt theezakje (niet te nat; geen
kruidenthee) of een vochtige krant, of met de spuitfles in het keukenkastje onder het aanrecht. Pas op met dit spul. Zorg aub dat het niet op het kacheltouw komt.
* De hele grote kachel beneden in de grange niet tegelijk stoken met de kachel in de grote huiskamer. Ze zitten beide op hetzelfde kanaal.
* Er staat zowel in de keuken als in de huiskamer van de grange een brandblusser onder de trap naar boven.
* Het gebruik van hout is inclusief, op basis van ‘fair use’. Dat betekent dat als u
tegelijkertijd meer dan één kachel brandend wilt houden, wij voor de extra kachel 5 euro extra vragen per mand hout. Dit zelf bij te houden
* Geen houtskool as van de houtkachel in de tuin. Het hoort in de rode vuilniscontainer. Het is licht-chemisch afval..