Saint Père (350 inwoners) is beroemd om zijn achthonderd jaar oude kerk. Vezelay overtroeven lukte niet, maar bijzonder is deze kerk wel geworden. Buiten het dorp liggen de drieduizend jaar oude gallo-romaanse bronnen. Ooit werd hier een Keltische godin vereerd en stond er een Romeins badhuis. Het licht-radioactieve water is nog steeds geneeskrachtig.
 
Het stadje Vézelay ligt op de driehonderd meter hoge 'schorpioenenberg'. Op het hoogste punt staat de bijna duizend jaar oude 'kathedraal' van Maria van Magdalena. Deze kerk staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO  en wordt beschreven in elke inleiding kunstgeschiedenis vanwege haar prachtige middeleeuwse beeldhouwwerken van bijbelse figuren, duivels en demonen. Het stadje is nog ommuurd en de sfeer van vervlogen tijden hangt er nog. In de middeleeuwen was Vézelay een belangrijk bedevaartsoord.
        
Foto genomen vanaf het terras achter de Maria Magdalena. (klik hier voor het panorama-uitzicht)
 
De heuvelachtige streek leent zich goed voor korte en langere wandelingen door uitgestrekte bossen en velden. Over oude paden en paadjes kun je van dorp naar dorp lopen. Mooie wandelingen zijn bijvoorbeeld: Saint Père - Nanchevre - Asquins; Saint Père - Asquins - Vézelay; Saint Père - Pierre Perthuis. Het gebied is onderdeel van natuurpark De Morvan, waar industrie verboden is. In de enorme bossen ten oosten van Vézelay zit het vol met groot wild. Midden in het bos ligt een Romeins tempeltje.
De Bourgondische keuken is vermaard. Er zijn in deze streek tal van restaurants waar je heerlijk kunt eten (en nog een stuk goedkoper dan in Nederland ook).

  
Stroomafwaarts liggen de 30.000 jaar oude grotten van Arcy sur Cure. Ze zijn onbekend maar spectaculair: veel ouder dan die van Lascaux, met handafdrukken van kinderen en tekeningen van mamoetten.
Stroomopwaarts ligt Pierre Perthuis, een prachtig dorpje met een dubbele brug, en 'doorboorde rots.
 
Tonnerre heeft een prachtige, heldere, diepgroenblauwe bron en een middeleeuws ziekenhuis. Noyers sur Serein is een fantastisch oude stadje - oude stadsmuren, vakwerkhuizen, en net erbuiten de ruïne van een kasteel dat op middeleeuwse wijze weer opgebouwd wordt.
 
In de bossen in het oosten ligt het goed bewaard gebleven middeleeuwse kloostercomplex van Fontenay. Het is een hoogtepunt op dit gebied - de abdijkerk, het klooster de houtzagerij, de karpervijvers, het ligt er allemaal verlaten bij, alsof de middeleeuwse monniken even weg zijn.
De in de weilanden gelegen reusachtige kerk van Pontigny is ook indrukwekkend.
 
 
In de Morvan vindt je veel kastelen. Het dichtstbij is die van Bazoches. Ook zijn er een aantal meren. Het dichtbijzijnste zwemmeer ligt op 15 minuten met de auto van Saint Pere.

  
  • Linksboven: navigatie pijltjes.
  • Met + en - in en uit zoomen. 
  • Klik op een ballon en dan op het fotootje voor meer informatie.

Grotere kaart weergeven

 

Op de kaart staan ook: Avallon (12 km. vanaf Pontaubert via de schilderachtige Vallee de Cousin), Chateau Bazoches (10km.)
Lormes met zijn waterval, Clamecy, Quarré-les-Tombes met zijn keltische tombes, het klooster van La Pierre qui Vire, de meren van de Morvanhet Romeinse Bibract, Chateau Chinon, Druyes-les-belles-fontaines, AuxerreSemur-en-Auxois, Nevers, Autun, Dijon, Beaune, Bourges.
 

 

 

Het weer in de Morvan           

 

Kijk voor de vooruitzichten van het weer speciaal in Saint Père sous Vézelay op:

                          VOORUIZICHTEN IN SAINT PÈRE

 

 
 
 

 

 


 


 
 

 

   
 
   
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
   
This site tracked by OneStat.com. Get your own free site tracker.